Etelä-Karjalan Partiolaisten jäsenkokousdelegaatio on valmistautunut tulevan viikonlopun jäsenkokoukseen kokoustamalla ja perehtymällä yhdessä kokouksen aineistoon. Kokousjännitys alkaa nousta päivien käydessä vähiin ja delegaatiomme odottaa innolla tulevaa viikonloppua.
Delegaatio on käynyt huolellisesti läpi peruskirjan muutosesitykset ja tukee peruskirjaluonnoksen hyväksymistä kokouksessa.
Peruskirjamuutoksen valmistelu on ollut ennakkoluulotonta ja tehty avoimin mielin, ja haluamme kiittää erityisesti valmistelutyöhön osallistuneita. On hienoa, että A-jäsenten kanssa käytyjen työpajojen keskustelut näkyvät ennenkaikkea partiomenetelmän sanoituksessa.
Vaikka yleisesti ottaen kannatamme esitettyjä muutoksia, muutamiin kohtiin olisimme ehkä toivoneet pieniä tarkennuksia tai painotuseroja. FiSSc nosti omassa kannanotossaan keskusteluun partiomenetelmän kohdan ”Nousujohteisuus” muutoksen ”Omaksi partiopoluksi”. Jaamme FiSScin ajatukset siitä, että uusi sanoitus ei välttämättä ole kovin kuvaava tai paras mahdollinen. Myös meistä tasapainoisempi ja paremmin partiomenetelmän muihin osa-alueisiin yhteensopiva termi olisi ollut ”Kehittävä toiminta”. Oppiminen ja kehittyminen ovat tämän osa-alueen keskeinen sisältö, mutta nyt se ei näy otsikossa, vaikka se osa-alueen kuvauksessa esitetäänkin. Mitä kuvaavampia ja tiiviimmin kuvaustekstiin kytköksissä olevia otsikot ovat, sitä helpompaa partiomenetelmän käyttö jatkossa on.
Toinen kohta, johon kiinnitimme huomiota, on osa-alueen ”Aikuinen tuki” muotoilu. On totta, että partio on nuortenliike, jossa aikuiset tukevat nuorten tekemistä ja kasvua. Aiemmin partiomenetelmässä kuvattiin partion olevan toimintaa, jossa lapset, nuoret ja aikuiset toimivat yhdessä. Meistä tämä on ollut ja on edelleen erityisen arvokas ajatus, sillä partio on poikkeuksellinen yhteisö siinä, että nuoret, aikuiset ja ikääntyneet toimivat luontevasti rintarinnan. Partiossa eri-ikäiset oppivat toimimaan sujuvasti yhdessä ja tukevat toisiaan. Eri-ikäisten ihmisten yhteistoiminta on myös ehdottomasti arvokas taito elämään. Olisimme mielellämme nähneet tämän ajatuksen säilyvän peruskirjassa.
Nämä pienet erimielisyydet termivalinnoissa eivät kuitenkaan estä meitä tukemasta peruskirjaluonnosta kokonaisuutena. Näemme, että nämä termivalinnat tai painotukset eivät kuitenkaan muuta olennaisesti näiden asiakohtien ydinajatusta ja ymmärrämme, että peruskirjan kaltainen dokumentti on aina jossain määrin kompromissi. Ajattelemme myös, että muut kasvatustavoitteisiin ja partiomenetelmän osa-alueisiin tuodut muutokset vaikkapa luonnon itseisarvon ymmärtämisestä, digitaalisen yhteisön rakentavana jäsenenä toimimisesta ja partion elämyksellisyydestä ovat erittäin arvokkaita, tässä ajassa kiinni olevia ja partiotoimintaa sekä meitä partiolaisia eteenpäin vieviä asioita.
Kaiken kaikkiaan pidämme peruskirjaluonnosta riittävän hyvänä puollettavaksi, vaikka jokaisesta sanasta emme samaa mieltä olekaan. On tärkeää, että saamme peruskirjan voimaan, jotta voimme varmistaa samalla ohjelmauudistuksen sujuvan etenemisen, sillä sille on aito tarve.
Viikonloppuna nähdään!
Etelä-Karjalan Partiolaisten jäsenkokousdelegaatio
Emmi Niitlahti, Meri Ilmaniemi, Oskari Harmanen, Viivi Varpoila, Sami Parta ja Heini Jokinen