Walliveljien pitkäaikainen haave vesipartiotoiminnan käynnistämisestä uudelleen lippukunnassa on toteutunut. Lippukunnalle hankittiin syksyllä 2023 oma Buster XL sekä ilmatäytteisiä kajakkeja (packrafteja). Ensimmäinen kesä vesillä yhdessä rakkaan sisarlippukunnan Wallisirkkujen kanssa on pian takana. Lue alta, kuinka tähän tilanteeseen päästiin ja mitä kaikkea se vaati.
Pitkä tarina lyhyesti
Walliveljet liikkuivat 1950- ja 1960-luvuilla Saimaalla parhaimmillaan neljällä omalla purjeveneellä. Toiminta vesillä hiipui kuitenkin 1970-luvulle tultaessa ja Walliveljien pitkä kausi kuivalla maalla alkoi.
Läpi 2000-luvun johtajiston keskuudessa väläyteltiin aina aika ajoin humoristisia heittoja oman veneen hankkimisesta lippukunnalle. Vuosi vuodelta puheen saivat yhä vain vakavampia sävyjä.
Keväällä 2022 vesipartiotoiminnan käynnistäminen nousi esille jo kevätkokouksessa. Päätettiin ryhtyä kartoittamaan, olisiko edellytyksiä toiminnan käynnistämiselle vesillä olemassa. Näkemyksiä ja kokemuksia haettiin kokeneilta meripartiolippukunnilta. Alusta asti oli selvää, että varsinaiseksi meripartiolippukunnaksi emme olisi ryhtymässä ja isoa (työlästä) alusta emme tulisi hankkimaan.
Alkuvuodesta 2023 perustettiin erillinen vesipartioprojektiryhmä, jonka tehtävänä oli kerätä rahoitus ja hankkia pienvene lippukunnalle sekä suunnitella vesipartiotoiminnan aloittaminen keväälle 2024.
Vesipartioprjektiryhmä kääri hihat ja ryhtyi toimeen. Poliisilta haettiin pienkeräyslupa ja laajamittainen rahoituksen hankkiminen pystyttiin toteuttamaan. Syksyllä 2023 koossa oli 23 000 euroa sisältäen lippukuntien oman rahoituksen. Kiitos kaikille lahjoittajille (katso lista lopusta).
Vene- ja melontakalustoa hankittiin lippukunnalle syksyllä 2023 ja toiminta vesillä täydessä laajuudessaan käynnistyi keväällä 2024.

Veneen etsintä ja valmistelut
Kun rahoitus veneelle oli koossa, alkoi kuumeinen veneen etsintä syksyllä 2023. Sopivia käytettyjä veneitä haettiin kissojen ja koirien kanssa. Syksy oli sikäli otollista aikaa veneen hankinnalle, että käytettyjen veneiden markkinat käyvät syksyllä kuumina.
Useita potentiaalisia kohteita tuli (ja ehti myös mennä), koeajoja suoritettiin ja eri vaihtoehtoja vertailtiin. Lopulta sopiva Buster XL löytyi yksityishenkilöltä Valkealasta. Kaupat syntyivät ja oma vene oli vihdoin tosiasia.
Onnellinen sivujuonne oli myös urheilukauppa XXL:n syysalennusmyynnit. Lippukunnalle hankittiin neljä kappaletta ilmatäytteisiä kajakkeja eli packrafteja -70% alennusmyynnistä. Vesipartiotoiminta ei jäisi yksin veneen harteille, vaan myös melonta saatiin osaksi tulevaa toimintaa. Packraftien osalta vesille ehdittiin jo samana syksynä.
Syksyllä vene huollettiin, varustettiin ja asetettiin talviteloille. Talvi 2023-2024 kului itse toiminnan yksityiskohtien suunnittelussa, erilaisten turvallisuusohjeiden ja veneeseen liittyvien käyttöohjeiden sekä koulutusmateriaalin tuottamisessa ja hankinnassa.

Koulutus ja kokemus pohjana turvallisuudelle



Kaiken vesillä liikkumisen lähtökohtana on aina turvallisuus.
Lippukunnassa oli entuudestaan useita johtajia, joilla oli pitkä kokemus vesillä liikkumisesta ja omia veneitä tai melontakalustoa. Aivan untuvikkoina vesipartiotoimintaa ei tarvinnut aloittaa.
Vähemmän vesillä liikkuneet johtajat suorittivat keväällä 2024 Etelä-Karjalan Partiolaisten meripartiojaoston järjestämän veneenohjaajakurssin. Kurssi koostui ennakko-osasta, teoriaviikonlopusta ja käytännönosasta huhti-toukokuussa. Kaikki 11 kurssilaista suorittivat kurssin hyväksytysti.
Veneenohjaajakurssilaiset saivat tarvittavat tiedot ja taidot turvalliseen vesillä liikkumiseen. Lisäksi lippukunta järjesti omaa koulutusta veneelle ja packrafteille.

Vihdoin vesillä
Vesipartiokausi 2024 starttasi packraftien osalta jo maaliskuussa. Toukokuussa m/s Wallittareksi kastettu vene laskettiin vesille. Kevään ja kesän aikana tuoreet aluksen päälliköt ovat harjoitelleet aluksen päällikkönä toimimista kokeneempien kipparien valvonnassa.
Myös eri ikäkausiryhmät ovat liikkuneet vesillä veneilyn ja melonnan perustaitoja harjoitellen. Ensimmäisenä vuonna toiminta on keskittynyt vesillä liikkumisen perusasioihin ja turvallisuuteen. Kesän vesipartiotoiminnan kohokohtana oli Walliveljien, Wallisirkkujen ja Vuorenveikkojen yhteisellä kesäleirillä RUUHI-24 toteutettu retki Hietasaareen.
Toistaiseksi karilla ei ole käyty tai muita haavereita tapahtunut. Suunta ja pohjatyö vesipartiotoiminnalle näyttävät onnistuneilta.
M/s Wallittarella on ehditty tutkia Saimaata aina Hepohiekkaa myöten. Myös muutama Saimaannorppa on ehditty jo bongata. Packraft-kalustolla puolestaan on melottu Alajoella, Rakkolanjoella, Vuoksella, Väliväyllä ja Kymijoella tietenkään Saimaata unohtamatta.
Lippukunnan vesipartiokalusto
M/S Wallitar
- Buster XL (2011)
- Perämoottori Yamaha 100 hv nelitahti
- Rekisteröity seitsemälle hengelle
- Pelastusliivit, plotteri, merikortit, lakisääteiset turvallisuusvarusteet
- Kotisatama Halkosaari
Packraft-kalusto
- 2 kpl Vega Desing Tind 255
- 2 kpl Vega Desing Varde 275
- 2 kpl MRS Microraft XS (Melomo Oy:n lainaamat kaudelle 2024)
Kaikissa packrafteissa on mukana melontaliivit, 2- tai 4-osainen mela, pumppu, paikkasarja ja kuivasäkki. Lisäksi lippukunnan käytössään on erikseen sovittavissa MRS Alligator 2s pro, MRS Adventure x2 ja Anfibio Nano RTC varusteineen.
Yhteenveto
Unelma omasta veneestä ja vesipartiotoiminnan uudelleen aloittamisesta lippukunnassa toteutui. Uusi toimintamuoto on vaatinut viime vuosina lukuisten johtajien panoksen kunkin omia vahvuusalueita hyödyntäen.
Vesipartiotoiminnan käynnistäminen on tuonut uutta virtaa lippukuntiin, vaikka varsinaisesti missään lamaannustilassa Walliveljet ja Wallisirkut eivät ole eläneetkään. Saimaa ja muut Etelä-Karjalan vesistöt ovat ehtymätön aarreaitta luonnossa tapahtuvalle toiminnalle. Kokemuksen karttuessa ja taitojen lisääntyessä yhä pitkäkestoisemmat retket kauemmas kotivesiltä siintävät jo edessä.
Lippukunnan nuoret johtajat ovat ottaneet esimerkillisesti vastuuta vesipartiotoiminnasta. Nykyisissä seikkailija- ja tarpojaikäisissä ryhmissä kasvaa parasta aikaa kovaa vauhtia uusia tulevia vesillä liikkujia ja kippareita. Ruori ja melat siirtyvät kuvainnollisesti nuoremmille tulevina vuosina.
Lopuksi kannustamme kaikkia lippukuntia toteuttamaan rohkeasti omia unelmiaan. Vaikka isot projektit vaativat aina aikaa ja työtä, ne kantavat myös hedelmää. Muilta lippukunnilta ja partiopiiriltä on saatu korvaamatonta apua, tukea ja neuvoja matkan varrella.

Kiitos tukijoille
M/S Wallittaren hankintaa tukivat taloudellisesti seuraavat yhteisöt, yritykset ja yksityishenkilöt:
Lappeenrannan seurakuntayhtymä, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Lions Club Lappeenranta, Kalle Rapi, Imatrantien pirkot, Iiro Hirvi, Mikko Haaja, Simo ja Minna Tahvanainen, Lauri Lehtoviita, Juho Jokimies, Lappeenrannan seudun opiskelijasäätiö, Visma Solutions Oy, Antti Pirinen, Anni Pirnetkoski, Juuso Manninen, Otso Kuukka, Mauri Huttunen, Tuomas Laitinen, Lappeenrannan Wallisirkut ry, Partiopoikalippukunta Lappeenrannan Walliveljet ry, Samikon Taksi Oy, Taksi Pirinen, Karl Johan Eh, Asfalttikallio Oy, Tilitoimisto Niinimäki & Pirinen, Rautarakenne Leivo Oy, Saimaan Web-palvelut Oy, Jouni Eronen, Ranturi ja nimettömät lahjoittajat.
Lisäksi Melomo Oy lainasi lippukunnalle kaksi MRS Microraft XS packraftia varusteineen kaudelle 2024 ja BroShop Oy päivitti lippukunnan radiokaluston uusiin veden- ja iskunkestäviin Motorola T92 erittäin partioystävälliseen hintaan.
Kiitos kaikille tukijoille vesipartiotoiminnan mahdollistamisesta. Teidän ansiostanne 180 Walliveljellä ja Wallisirkulla on mahdollisuus toteuttaa partiotoimintaa vesillä.
Lisätietoja vesipartiotoiminnasta
Tervetuloa mukaan toimintaamme. Mikäli kiinnostuksesi heräsi, ole rohkeasti yhteydessä:
Vesipartio-ohjaaja Mauri Huttunen, mauri.huttunen@partio.fi
Alusvastaava: Kalle Rapi, kalle.rapi@gmail.com
Melontavastaava: Antti Pirinen, antti.pirinen@partio.fi
Vesillä tavataan!
