Piirissämme on jo jonkin aikaa noudatettu kasvisruokalinjausta piirin tapahtumissa. Linjauksen mukaan piirin tapahtumissa tarjottavista ruoista puolet on kasvisruokaa. Lippukunnat saavat edelleen itse päättää ruoistaan, mutta toki kasvisruoan lisäämiseen kannustetaan.
Monia meille entuudestaan tuttuja retkiruokia on nykyisin helppo muokata kasvisruoiksi. Lihan korvikkeeksi on saatavilla muun muassa härkistä, soijaa eri muodoissa, tofua ja vöneriä. Näiden lisäksi muistetaan vielä erilaiset kasvisproteiinin lähteet kuten pavut, linssit, siemenet ja pähkinät sekä luontaisesti proteiinia sisältävät maitotuotteet kuten rahkat ja erilaiset juustot.
Valikoimaa ja vaihtoehtoja kasvisruoaksi siis on. Toki valikoima voi tuntua aikamoiselta viidakolta, jos esim. kotona vähemmän kasviruokaa valmistetaan. Onneksi meidän ei tarvitse näitä ihan itse keksiä vaan ideoita muun muassa somesta ja blogeista löytyy runsaasti. Haluaisinkin vinkata teille blogin, jota itse käytän hyvin paljon. Viimeistä murua myöten -ruokablogista löytyy paljon vegaanisia ruokaohjeita ja myös innostusta vaelluksille.
Kauraomenapaistos veneellä tai vaelluksella trangialla (4 annosta)
- 4-6 omenaa
Pakkaa kotona yhteen pussiin
- 1½ tl kanelia
- 2 dl kaurahiutaleita
- ½ dl fariinisokeria
- 4 rkl rypsiöljyä
Vaniljan makuista paksua jogurttia tai vaniljakastiketta – tai pidemmälle retkelle vaniljakastikejauhetta, joka sekoitetaan veden kanssa.
Kuori ja pilko omenat pieniksi palasiksi. Laita kattilaan pienen öljymäärän kanssa pienelle liekille pehmenemään. Kun omenat ovat pehmenneet, siirrä syrjään ja valmista kauramuru. Laita pannulle pussiin pakatut tarvikkeet (kaneli, kaurahiutaleet ja fariinisokeri) ja öljy. Pyörittele paistosta lastalla pannulla, kunnes se alkaa ruskistua. Muruseos on valmis parissa minuutissa.
Nauti vaniljajogurtin tai -kastikkeen kanssa.
