Etelä-Karjalan Partiolaiset ry:n piirin talvileiri Hepiksen Seikkailu alkoi lauantaina 24. helmikuuta Taipalsaaren Kyläniemessä piirin omalla leirialueella Hepohiekalla. Leiri sai räväkän alun vesisateen ja navakan tuulen myötä.

Valmistelutöitä

Leirin valmisteluosat saapuivat Hepohiekalle jo torstain ja perjantain aikana. Leirialueelle johtava tie ja parkkipaikat 35 henkilöautolle aurattiin, tilat ja alueet merkittiin, rakennukset ja leirin ohjelmapisteet valmisteltiin sekä Imatran Prismasta tilatut 92 laatikkoa ruokaa ja tarvikkeita kuljetettiin keittiölle.

Saapuminen

Linja-autot lähtivät Lappeenrannasta ja Joutsenosta kohti Hepohiekkaa lauantaiaamuna ja osa osallistujista saapui paikalle henkilöautoilla. Linja-autot tiputtivat osallistujat Vaiviontien varteen, sillä suojasää pehmitti hiekkatien linja-autoille liian pehmeäksi. Päiväreput selässä kuljettiin reippaasti 2,6 kilometrin matka itse leirialueelle. Rinkat ja lippukuntien kalusto toimitettiin perille peräkärryillä. Askel oli monella reipas, koska esimmäisenä leirialueella odotti lounas.

Teltat pystyyn ja ohjelman kimppuun

Leirin turva ja huolto opastivat saapujat leirialueelle nauttimaan keittiön valmistamaa jauhelihakeittoa. Täysin vatsoin alkoi telttojen majoitus- ja kuivatustelttojen pystytys. Viimeistään tässä vaiheessa vesi ja loska tulivat kaikille toden teolla tutuiksi. Monen valitsemat kumisaappaat olivat mitä oivallisin jalkinevalinta. Savujen johtajat kokoontuivat johtajistoon telttojen pystytyksen ohessa ja kahdelta syötiin välipala.

Ohjelma leirillä pyörii siten, että leiriläiset käyvät portaittain eri laaksoissa. Iltapäivällä rannalla harjoiteltiin nuotioiden sytyttämistä kevyessä tuulessa ja kokeiltiin vedenkeittoa erilaisilla tavoilla. Ilmalaaksossa kisailtiin pallojen kuljetuksessa ja puhallettiin jättisaippuakuplia. Iltapäivän ohjelman päätti päivällisellä tarjoiltu kanarisotto.

Ohjelman jälkeen aloitettiin puuhuolto ja telttojen viimeistely, joka keskittyi tulvien estämiseen ja ojitusjärjestelmän rakentamiseen. Rautakanki, pisto- ja lumilapiot ja harjat heiluivat sateen ja tuulen yltyessä. Leirin turva tarkasti telttojen paloturvallisuuden illan aikana. Kastunutta materiaalia kuivattettiin teltoissa ja saunalla.

Sateen voimistuessa tehtiin päätös iltanuotion perumisesta ja kaikkien voimien kohdentamisesta tulevan yön valmisteluihin. Kastuneita vaatteita kuivatettiin, telttapohjia valmisteltiin ja telttojen lumiankkureita vahvistettiin. Iltapalan jälkeen ensimmäiset telttakunnat kävivät yöpuulle ja kovimmasta tulvasta kärsineet lippukunnat jatkoivat ojituksia. Työ kantoi hedelmää.

Tuuli ja sade yltyy yötä kohden – mitenhän tässä käy?

Iltapäivän ja alkuillan tihkusade voimistui yötä kohden ja tuuli yltyi entisestään. Ilmatieteenlaitoksen sääennuste lupasi puuskissa 15-16 m/s etelätuulta Saimaalta. Leirin turva tarkasti jokaisen teltan yöllä kolmesti. Ei varsinaisesti tyypillinen talvileirisää, mutta yhdessä tehden ja tulevia olosuhteita ennakoiden yöstä selvittiin.

Sunnuntaiaamupäivä – kuivatustalkoot, nuotio-omenat ja lumiveistokset

Sunnuntaiaamuna sade lakkasi ja tuuli tyyntyi. Märkää tai vähintään kosteaa vaatetta löytyi aamulla varmasti kaikilta osallistujilta. Aamukuudesta lämmitetty sauna oli valmiina ottamaan vastaan lisää kuivatettavaa tavaraa ja vastaava kuivatusoperaatio jatkui teltoissa.

Leiriarki rullaa

Lounaalla virtaa päivään antoi nakkikeitto ja iltapäivällä valmistettiin nuotio-omenoita, valmistettiin metsäjäätelöä, puhallettiin saippuakuplia ja tehtiin lumiveistoksia. Sunnuntai jatkuu normaalin leiriarjen muodossta: puuhuoltoa, kuivatusta ja telttojen ehostamista.

Etelä-Karjalan Partiolaisten piirihuudon mukaisesti: ”…taipuu vaan ei taitu”.