Hyppäsin suoraan syvään päätyyn aloittaessani elokuussa 2009 piirin järjestösihteerinä ei-partiolaisena. Välillä tuntui, että olisin ylittänyt valtakunnan rajankin muuttaessani Etelä-Savosta itään päin. Sen verran partiokieli kuulosti alkuun korvassa ja ymmärryksessä oudolle; oli tarppoa, jälkeä, rokkia, pihaa, marskia, supea, tasaa, pjpk:ta, lpk:ta, lpkj:ta ja vaikka sun mitä 😊 Partio on kyllä lyhenteiden paratiisi! Tavatkin piti opetella uusiksi – kyllä tuntui aluksi tosi oudolle kätellä vasemmalla ja pitää huivia kaulassa. Ja entäs kaikki luottikset ja heidän lempinimet, ne vasta aiheuttivatkin ensi kuukausina aikamoisen uusien ihmisten tulvan ja hämmennyksen. Onneksi sain nopeasti kasvot nimille ja lempinimille ja opin tuntemaan aivan huipputyyppejä, jotka tekevät partiota koko sydämellä.

Kahdentoista vuoden aikana ehdin myös näkemään, miten puuhakkaista lapsista kasvoi aktiivisia nuoria johtajia ja aikuisia, joilla on palava partiosielu. On ollut myös upeaa nähdä miten aikuisena partioon liittyneet ovat löytäneet uuden harrastuksen, joka on tuonut uutta sisältöä elämään työelämän vastapainoksi.

Olen viime kuukausina miettinyt, mitä kaikkea olenkaan itse oppinut näiden vuosien aikana. Opin puhumaan sujuvaa partiota ja ymmärtämään partion syvintä olemusta sekä näkemään miten mahtavaa työtä lippukunnissa tehdään. Työni piiritoimistolla ei käynyt missään vaiheessa tylsäksi, sen verran paljon monipuolisia töitä oli ja uutta tapahtui koko ajan. Partio on näiden vuosien aikana kehittynyt aivan valtavasti ja digitalisaatio on tullut oleelliseksi osaksi myös ruohonjuuritason partiota.  Laskin pikaisesti, että opettelin näiden vuosien aikana ainakin 25 erilaisen ohjelmiston käytön. Uskon, että kaikilla vuosien varrella tehdyillä uudistuksilla, partio tulee olemaan vetovoimainen harrastus pitkään ja tulee pärjäämään hyvin kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa.

Paljon ehti vuosien aikana muistoja kertymään erilaisista tapahtumista ja kohtaamisista. Kiitos kaikille, jotka tulitte elämääni joko pitemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa. Lämpimät muistot säilyvät sydämessäni varmasti ikuisesti.

Työsuhteeni partiossa päättyy siten, että olen töissä vielä loppuvuoden – ainakin osittain. Nyt on siis aika sanoa heippa-hei ja hymyillään, kun tavataan.

Toivon kaikille antoisia vuosia partiossa uuden henkilöstöorganisaation luotsaamana!

Jaana piiritoimistolta