Uudet partiotaitokilpailujen säännöt – mikä muuttuu?

Etelä-Karjalan Partiolaisten uudet partiotaitokilpailujen säännöt tulivat voimaan 1.4.2019. Niitä käytetään kaikissa piirin kisoissa vuodesta 2020 alkaen. Säännöt mukailevat SP:n uusia sääntöjä, jotka otetaan syyskilpailujen osalta käyttöön nyt lokakuussa Itäpisteessä.

Tässä 8 tärppiä siitä, mikä partiotaitokilpailuissa muuttuu.

  1. Sarjajako Uusissa säännöissä puhutaan tarpoja-, samoaja- ja vaeltajasarjoista. Tarpojasarjoja ovat oranssi ja vihreä sarja, samoajasarjoja sininen ja punainen sarja ja vaeltajasarjoja ruskea ja harmaa sarja. Värikoodit noudattavat vanhojen sääntöjen sarjajakoa, eli nimestään huolimatta vaeltajasarjat eivät ole pelkästään vaeltajaikäkaudelle (18-22-vuotiaat) vaan tuttuun tapaan kaikille vähintään 18-vuotiaille partiolaisille.
  2. Ikäkausittain yhteneväiset reitit ja tehtävät Jatkossa saman ikäkauden sisällä olevien eri sarjojen (esimerkiksi sininen ja punainen) reittien ja tehtävien tulee olla yhteneväiset.
  3. Kevät kilpailu = Jarrun Lenkki Ensi vuodesta alkaen ei järjestetä enää erillistä kevätkilpailua pelkälle oranssille ja vihreälle sarjalle, vaan kevätkilpailuna toimii Jarrun Lenkki, jossa kilpaillaan tarpoja-, samoaja- ja vaeltajasarjoissa. Kilpailu käydään pyörillä. Lisäksi keväisin järjestetään jatkossakin oma kilpailu sudenpennuille ja seikkailijoille.
  4. Reittien pituudet Reittien maksimipituudet määritellään uusissa säännöissä maaston kulkukelpoisuuden mukaan. Nopeakulkuisen reitti, jossa on vähän nousua, saa olla pidempi kuin hidaskulkuinen reitti, jossa on paljon nousua.
  5. Tehtäväryhmäkategoriat Uusiin sääntöihin on kirjattu seitsemän eri kategoriaa, joiden alle tehtävät sijoittuvat. Vanhoissa säännöissä oli määriteltynä ainoastaan yllätystehtävät, muuten järjestäjä sai vapaasti luoda omat kategoriat. Uuden tehtäväryhmäkategoriajaon taustalla on tavoite kytkeä kisatehtävät selkeämmin partiomenetelmään ja partion kasvatustavoitteisiin.
  6. Yösarjojen pakollinen lepotauko Yön yli kestävissä kilpailuissa samoajasarjoilla on oltava vähintään neljän tunnin ja vaeltajasarjoilla vähintään kolmen tunnin aika, jolloin ei voi tehdä tehtäviä. Enää siis esimerkiksi kätevyystehtävän palautus ei voi olla vasta aamulla vartion poistuessa yörastilta, vaan se pitää olla ennen yöpymistaukoa.
  7. Varusteluettelo ja reittien pituudet SuSe-kisoihin Uusiin sääntöihin on kirjattu varusteluettelo ja reittien pituudet nyt myös sudenpennuille ja seikkailijoille.
  8. Palautteenanto Partiotaitokilpailuissa tarkoituksena on jo opittujen taitojen testaamisen lisäksi uusien oppiminen. Oikeat vastaukset on oltava näkyvillä viimeistään maalissa mutta palautetta saa mieluusti antaa vartiolle heti tehtävän suorittamisen jälkeen, kunhan huolehditaan kilpailuvartioiden tasapuolisesta kohtelusta ja siitä, etteivät muut kuin tehtävän jo suorittaneet vartiot saa oikeita ratkaisuja järjestäjiltä.

Uudet säännöt ovat luettavissa kokonaisuudessaan täällä