Ruokolahden Erätovereissa tehtiin syksyn 2020 partiokauden käynnistyessä päätös pitää ryhmien koloillat ulkona. Kolomme lähimaastoja hyödynnettiin monella eri tavoin ja kolon piha & ulkokatos tulivat tutuksi kaikille. Pimeyttä helpottamaan hankittiin lippukunnalle kaksi ladattavaa ja liikuteltavaa valaisinta.

Keväällä etäkoulun aikaan järjestettiin Rasilan pururadan yhteyteen ja Rantaharjun maastoihin tehtäväradat, joiden aiheina olivat jokamiehen oikeudet ja vanha suse-kisatehtävä, jossa tunnistettiin syötäväksi kelpaavia kasveja. Ratoja mainostettiin myös lippukunnan lisäksi koko kunnalle, jolloin muutkin saivat radasta iloa etäkoulun keskelle. Samalla idealla toteutettiin syyskauden päätös kolon läheisyydessä heijastinpolkuna, ja näin perheillä oli mahdollisuus retkeillä omatoimisesti ja partiomaisesti lähimaastoissa.

Nuoremman sudenpenturyhmän kanssa valittiin syksylle ulkona suoritettavia merkkejä, vaikka mm. solmutaulun teko vienossa tuulessa toikin pieniä haasteita. Parasta syksyn aikana oli vierailut nuotiolla sekä ruuanlaitto trangialla. Viikkokokouksen yhteydessä trangialla paistettiin maissia ja myöhemmin syksyllä nuotiolla makkaratikussa voileipiä. Jo alkusyksystä toivoimme vanhemmilta otsalamppuja kokouksiin, mitkä pimeän tullen helpottavat kokousten pitoa ja vapauttavat kädet puuhasteluun. Sudenpentulauma Ulvovat Sudet suoritti syksyn aikana maailma-merkkiä ja järjesti lippukunnan toiselle laumalle marraskuun pimeydessä intialaisen Diwali-juhlan (valon juhla). Juhlan suunnittelu ja -valmistelut suoritettiin pääasiassa ulkona ja itse juhlakin toteutettiin kolon pihalla. Rangooli-kuvioiden teko luonnonmateriaaleilla, intialaiset leikit ja itsetehtyjen intialaisten herkkujen maistelu onnistui hienosti kynttilöiden, nuotiotulen ja otsalamppujen valaistuksessa. Kahden lauman juhlahetki oli harvinainen yhteinen tapaaminen syksyn aikana ja siitä iloittiin pitkään. Seikkailijat retkeilivät lähialueella ja vähän kauempanakin retkikokkimerkkiä suorittaen. Trangian ja risukeittimen käytön opettelu kuuluivat ohjelmaan. Viimeinen partioilta ennen joulua oli kynttiläpolun merkeissä. Parkkipaikalta oli kynttiläpolku nuotiopaikalle jossa paistettiin tikkupullaa ja pipareita, jotka paistuivat hyvin leiskumuurikalla. Kolon piha-alueella ehdittiin leikkiä monenlaista leikkiä pimeässä ja otsalamppujen valossa. Suosituksi osoittautui valopää -leikki. Syksyn aikana tarpojat opettelivat mm. pakkaamaan reppuja ja testaamaan niitä. Auringon lasku Saimaan rannassa tuli tutuksi, kun tehtiin iltakävely reppuselässä rantapolkuja pitkin.

Sopii seikkailijoista ylöspäin

Osallistujat jaetaan pareihin. Toinen parista eli opas jää sovitun alueen laidalle valon luokse, toiselta parista sidotaan silmät ja laitetaan otsalamppu päähän. Valopäät, jotka olivat sokkoina, etsivät parinsa eli oppaan huutojen avulla alueelta muovitötteröitä, joiden alle on piilotettu esineitä. Leikin lopussa lasketaan, kuinka monta esinettä pari on ehtinyt napata itselleen ennen muita.

Johtajistossa totesimme kauden päättyessä, että partioillat ulkona sujuivat paremmin kuin mitä osasimme odottaa. Lasten suusta ei juuri kuulunut pyyntöjä päästä sisälle. Partion harrastaminen poikkeuksellisissakin oloissa onnistuu hyvin.

Näiden vinkkien myötä haluammekin toivottaa hyvää alkanutta partiovuotta kaikille piirin partiolaisille!

Johtajiston vinkit koosti Hanna Sarjanoja