Opiskelijalippukunta Skinnarilan Lutuset on korkeakouluopiskelijoille suunnattu lippukunta, joka toimii opiskeluiden ohella Lappeenrannassa. Opiskelijalippukuntia löytyy Suomesta muutama, joihin Lutuset kuuluvat. Nestori ”Nesu” Mäntysaari kertoi meille, kuinka Lutuset saivat oikein alkunsa.  

Tavoitteena oli olla lähtökohtaisesti se kakkoslippukunta ja sopiva henkireikä kaikkien muiden pestien ulkopuolella.

”Olin selvittänyt paikallisista lippukunnista olisiko tarvetta satunnaisille apukäsille retkille tai muihin tapahtumiin, mutta vastaus oli melkein aina tasoa ”kiinnostaisiko Akelan hommat?”. Sinänsä ihan aiheellinen kysymys, mutta johdin samaan aikaan 150 hengen lippukuntaa etänä, joten siinä oli ihan tarpeeksi tekemistä. Oma partiotoiminta kuitenkin jäi aavistuksen ohueksi yli 200 km matkan takia ja sitä kaipasi ihan peruspartiota.

Jäsenkokouksen yhteydessä järjestettiin sitten Johtotähti Lappeenrannassa ja aamulla Johanna ”Nunnu” Iltanen tuli kysymään, että sopiiko liittyä seuraan päivän ohjelmaan. Olimme molemmat lippukunnanjohtajina paikalla ja yksin liikenteessä, joten kiersimme sitten päivän ohjelman yhdessä. Meillä oli yhteisiä tuttuja, mutta emme tunteneet sen paremmin. Jossain vaiheessa päivää ohjelmaa odotellessa Nunnu kysyi, että löytyykö Lappeenrannasta opiskelijapartiotoimintaa. Vastasin ei, mutta olin juuri edellisenä iltana miettinyt toiminnan aloittamista muutaman kaverin kanssa. Nunnu innostui ideasta ja päädyimmekin illan aikana Hillan instagram-stooriin tekstillä ”tyypit tapas tänään ja päätti perustaa lippukunnan”. Eipä siinä sitten muukaan auttanut kuin alkaa hommiin, varsinkin kun ensimmäisen vuorokauden aikana 17 henkeä ilmoitti kiinnostuksestaan. 

Lutusten alkuperäinen idea oli tuoda yhteen täällä opiskelevia partiolaisia ja järjestää ohjelmaa matalalla kynnyksellä. Tavoitteena oli olla lähtökohtaisesti se kakkoslippukunta ja sopiva henkireikä kaikkien muiden pestien ulkopuolella. Jotain ehkä kertoo myös se, että lopulta Lutusten perustamiskirjan allekirjoitti kolme istuvaa lippukunnanjohtajaa.” 

Opiskelu ei kestä ikuisesti, joten kuinka oikein Lutusten hallitus ja toiminta pyörivät? Tähän meille vastasi nykyinen lippukunnanjohtaja Annika Sopo. 

”Hallituksessa on tällä hetkellä 7 jäsentä + 1 varajäsen. Muutama meistä on mukana vain 1-2 vuoden partio- ja hallituskokemuksella (muun muassa nykyinen lippukunnanjohtajamme), muutama hieman pidemmällä kokemuksella ja muutama pitkän linjan konkari. Vuosittain hallitustoiminnasta on innostunut muutama uusi henkilö. Pestejä olemme vuorotelleet melko tiuhaan jokaisen kiinnostuksen ja resurssien mukaan. Vaikka jokaisella on oma vastuualue, niin yhdessä pyöritämme hallitusta ja autamme toisiamme paljon. 

Olemme vasta 5-vuotinen yhdistys, joten toistaiseksi hallituksessa on pyörinyt vain tietyt henkilöt ennen koronaa ja tietyt koronan jälkeen. Mainonnalla ja ryhmähengellä pyrimme integroimaan uusia jäseniä toimintaamme, jotta he tulevaisuudessa innostuisivat myös hallitushommista. 

Vuosittaiset päätapahtumamme ovat kevät- ja syysvaellus. Nämä ovat avoimia tapahtumia kaikille opiskelijoille. Lisäksi jäsenistölle järjestämme joka kuukauden ensimmäinen maanantai notskikahvit – rentoa hengailua ja ehkä jotakin herkkua nuotiolla. Lettujen paistosta tulee helposti bravuuri Lutusten hommissa. 

Näiden lisäksi järjestämme toimintaa jäsenistön kiinnostuksen mukaan. Olemme tehneet päiväretkiä Etelä-Karjalan alueella, pyöräilyä, marjastusta ja sienestystä, purjehduksia, geokätköilyä, lautapeli-iltoja… mitä vain periaatteessa. Partiotaitoja harjoittelemme myös epäsäännöllisen säännöllisesti. Meillä on kuukausittaista toimintaa. Sen lisäksi isompia juttuja pari kertaa vuodessa ja pienempiä extempore retkiä. 

Tarkoituksemme on myös tarjota paikka löytää samanhenkisiä opiskelijoita kaveriksi omille retkille. Toimintamme on pääsääntöisesti suunnattu opiskelijoille, mutta kuka vain on tervetullut mukaan. ” 

Lappeenranta on tunnettu opiskelijakaupunkina ja kampusalueella pyörii paljon opiskelijoita, mutta kuinka Lutusiin hankitaan uusia jäseniä, Annika? 

”Pyrimme päivittämään somea ja osallistumaan Lappeenrannan ylioppilaskunnan tarjoamiin mainostapahtumiin (esimerkiksi harrastemessut yliopistolla). Liittymisen ohjeistus pyritään pitämään mahdollisimman helppona, jotta kynnys on matala. Hankimme myös kesän aikana haalarimerkkejä, joita pyrimme myymään opiskelijatapahtumissa. Haalareiden kautta tieto leviää opiskelijapiireissä kaverilta kaverille.”

Opiskelijapartio on mahtava mahdollisuus koota samanhenkistä porukkaa yhteen. 

Veera Rantavaara, 23, kertoi meille oman tarinansa, kuinka hänestä tuli partiolainen ja Lutusten jäsen. Veeralla ei ollut aiempaa partiotaustaa ennen liittymistään. 

Kuvassa Veera Rantavaara

”Olen aina tykännyt retkeillä, vaeltaa ja liikkua luonnossa. Aloittaessani yliopisto-opinnot, törmäsin harrastemessuilla Skinnarilan Lutuset pisteeseen. Innostuin Lutusten järjestämästä syksyvaelluksesta ja päädyinkin osallistumaan siihen. Vaelluksella ollessa minua houkuteltiin toimintaan mukaan ja sitä kautta päädyin laittamaan jäsenhakemuksen Lutusille. Liityin 20-vuotiaana ensimmäisen kerran partioon Lutusten kautta. Tämän jälkeen aloin käymään enemmän Lutusten tapahtumissa, kuten notskikahveilla. Minut houkuteltiin hakemaan Lutusten hallitukseen ja päädyinkin heti seuraavalle hallituskaudelle hallituksen varajäseneksi. Tämän jälkeen olen ollut hallitustoiminnassa mukana kolmena vuotena. Minut mukana toiminnassa pitää Lutus-kaverit, mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja hyvä yhteishenki hallituksen kesken. Lempihetkiäni on ollut pizzan teko nuotiolla sekä purjehdusretki Saimaalla. Lutusiin liittymisen jälkeen päädyin hakemaan ystäväni kanssa jopa Explorer Beltille ja meidät hyväksyttiin. Viime heinäkuussa lähdin Explorer Beltille vajaan neljän vuoden partiotaustan jälkeen ja reissu oli aivan upea.” 

Loppuun vielä Annika Sopon vapaa sana.  

”Opiskelijapartio on konseptina mahtava. Olemme huomanneet, että moni empii liittymisessään, koska mieltää partion lasten ohjaamiseksi. Opiskelijat kuitenkin kaipaavat opintojen vastapainoksi enemmän omanikäistä seuraa, jonka kanssa viettää vapaa-aikaa. Toisaalta monella partiolaisella on jo oma lippukunta muualla. Opiskelijapartio on mahtava mahdollisuus koota samanhenkistä porukkaa yhteen.”